DGA, zin in een belastingvrij pak?

Sinds 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht voor iedere werkgever. Ook al is er slechts 1 werknemer, bijvoorbeeld de DGA. Daarmee valt de management-BV dus onder de WKR. Dit betekent dat goed moet worden bekeken wat er aan de werknemer (DGA) wordt vergoed en verstrekt. Als de vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR immers boven de ruimte van 1,2% van de loonsom(in 2015) uitkomen, volgt een eindheffing van 80%.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Zeker niet! De werkkostenregeling bevat ook kansen. Als de vergoeding of verstrekking als gebruikelijk is aan te merken, kan deze als eindloon onder de WKR worden gegeven. Daarvan is de eerste 1,2% van de loonsom dus belastingvrij! Het meerdere is belast tegen 80% eindheffing. Dit is gelijk aan een inkomstenbelastingtarief van 44,44%, dus minder dan het toptarief van 52%. Gebruikelijke vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR zijn daarmee voordelig. Volgens de Belastingdienst zijn vergoedingen en verstrekkingen tot een bedrag van € 2.400 per persoon per jaar in ieder geval gebruikelijk. Dat is toch mooi een belastingvrij pak (of twee)!

Overigens biedt deze goedkeuring ook mogelijkheden om uw werknemers belastingvrij iets toe te stoppen. Wij raden daarom aan om uw ‘stand’ onder de WKR te monitoren. Nu de helft van het jaar om is, is dit een goed moment hiervoor!

Elementen die extra ruimte kunnen bieden voor belastingvrije/goedkope vergoedingen en verstrekkingen zijn de gerichte vrijstellingen (voor een tablet?!), nihilwaarderingen en de concernregeling, waarbij concernvennootschappen samengenomen mogen worden.

Als u hierover vragen heeft, kun u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren