Brussel wil dat haven Rotterdam belasting betaalt

De Europese Commissie wil dat de haven Rotterdam vennootschapsbelasting gaat betalen. Volgens Brussel verstoort de vrijstelling voor Nederlandse overheidsbedrijven de concurrentie op de Europese markt.

Als Nederland binnen een maand geen maatregelen neemt, begint de Commissie een formeel onderzoek.

In Nederland is een aantal staatsbedrijven vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Naast Havenbedrijf Rotterdam is dat bijvoorbeeld de luchthaven van Maastricht.

Het Havenbedrijf Rotterdam is het niet eens met de eis en gaat samen met het Rijk bezwaar aantekenen bij de Europese Commissie. ‘Doel van de maatregel is oneerlijke concurrentie voorkomen, maar wij vinden juist dat het betalen van vennootschapsbelasting tot een ongelijk speelveld zou leiden’, zegt woordvoerder Sjaak Poppe. ‘Onze concurrenten zijn de andere Europese havens. Daarvan betaalt de een wel en de ander geen vennootschapsbelasting. Als de haven bijvoorbeeld niet onder het rijk maar onder een stad valt, hoeft er geen vennootschapsbelasting te worden betaald. Wij pleiten ervoor alle Europese havens gelijk te trekken in hun belastingbetaling en niet alleen aar Nederland te kijken, zoals de EC nu doet.’

De staat kreeg over 2012 ongeveer 25 miljoen euro dividend uitgekeerd. De gemeente Rotterdam, voor 70% eigenaar van de aandelen van de haven, kreeg 60,6 miljoen euro. Het Havenbedrijf boekte in 2012 een bedrijfsresultaat van rond de 200 miljoen euro. In Nederland geldt sinds 1 januari 2011 voor de vennootschapsbelasting voor de eerste € 200.000 een tarief van 20% en voor het deel boven de € 200.000 een tarief van 25%.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren