Betaal geen rente aan de Belastingdienst: doe aangifte of vraag voorlopige aanslag aan!

Voor particulieren en vennootschappen waarbij boekjaren gelijk lopen met kalenderjaren is het van belang om tijdig aangifte te doen of een voorlopige aanslag aan te vragen om belastingrente te voorkomen. Voor de vennootschapsbelasting was dit 8% en voor de inkomstenbelasting was dit 4%.

Invloed coronacrisis

Door de coronacrisis is de belastingrente enigszins gewijzigd. Voor de vennootschapsbelasting is de belastingrente 4% sinds 1 oktober 2020 tot en met het einde van dit jaar (2021). In de periode tussen 1 juni 2020 een 1 oktober 2020 was dit 0,01% en daarvoor geldt nog het ‘normale’ percentage van 8%.

Voor de inkomstenbelasting is alleen de periode van tussen 1 juli 2020 en 1 oktober 2020 gewijzigd naar 0,01%. Daarvoor en daarna geldt weer het ‘normale’ percentage van 4%.

Voorlopige aanslag

Indien u een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2020 met dagtekening  vóór 1 juli a.s. ontvangt, bent u over het verschuldigde bedrag geen belastingrente verschuldigd.

Als u tijdig een verzoek voor een voorlopige aanslag doet, kunt u belastingrente voorkomen. Als u vóór 1 mei a.s. om een voorlopige aanslag verzoekt, zou geen belastingrente berekend moeten worden, ook indien u de (voorlopige) aanslag pas na 1 juli a.s. ontvangt.

Het doen van aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei voorkomt ook de heffing van belastingrente, terwijl voor de vennootschapsbelasting vóór 1 april aangifte gedaan moet zijn om belastingrente te voorkomen. U kunt ook belastingrente voorkomen indien u vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte vennootschapsbelasting doet en de gegevens uit de aangifte ongewijzigd worden overgenomen door de Belastingdienst. Als u de betreffende data niet haalt, is het verstandig om vóór 1 mei a.s. een verzoek om een (nadere) voorlopige aanslag te doen. Ook op die manier voorkomt u dat u belastingrente verschuldigd zal zijn.

Indien het boekjaar van uw vennootschap niet gelijk loopt met het kalenderjaar, is het van belang om in de eerste vier maanden na het einde van het boekjaar om een voorlopige aanslag te verzoeken. Op die manier wordt onnodige belastingrente vermeden.

Invorderingsrente

Uiteraard dient u de (voorlopige) aanslag binnen de betalingstermijn te voldoen. Doet u dat niet, dan bent u invorderingsrente (thans 0,01%, verlaagd door de huidige coronacrisis) verschuldigd.

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, neem vooral contact met ons op.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren