Deel ‘rente’ niet meer aftrekbaar bij renteverlaging hypotheek?!

De hypotheekrente is op dit moment erg laag. Dit geeft aanleiding om nog een goed naar uw hypotheek te kijken. Het kan voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten. Soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat uw huis onder water staat. In dat geval zou rentemiddeling een optie kunnen zijn. Bij rentemiddeling wordt uw huidige rente aangepast op basis van de actuele marktrente. Of rentemiddeling voordelig is, hangt overigens af van vele factoren, zoals bijvoorbeeld de resterende looptijd van de hypotheeklening.

Er is echter ook een fiscaal aspect waar u bij rentemiddeling op moet letten. Rentemiddeling bestaat in twee varianten. In de eerste variant betaalt u de boeterente die bij rentemiddeling komt kijken ineens. In de tweede variant wordt deze boeterente uitgesmeerd over de resterende looptijd van de hypotheek. Deze boeterente is als hypotheekrente aftrekbaar.

Echter, in beide gevallen zal naast deze boeterente nog sprake zijn van andere opslagen. Bijvoorbeeld in het tweede geval berekent de bank vaak extra kosten voor bijvoorbeeld het risico dat u de lening eerder aflost. Onlangs heeft de minister van Financiën nog eens benadrukt dat opslagen die geen betrekking hebben op het ter beschikking stellen van de hoofdsom, maar zien op andere rechten en verplichtingen met zelfstandige betekenis, gesplitst moeten worden van de eigenlijke rentevergoeding. Dit betekent dat deze opslagen niet in box 1 aftrekbaar zijn. Hiervoor wordt alleen een uitzondering gemaakt indien deze opslagen gezamenlijk een maximum van 0,2 procentpunt niet overschrijden. Dit zal slechts zelden het geval zijn.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren