Geen boetes voor goedwillende ZZP-er en opdrachtgever

Per 1 mei jl. is de Wet DBA ingevoerd, waarbij enkel een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst zekerheid geeft dat geen werknemersrelatie bestaat. Daarbij was een overgangsperiode aangekondigd tot 1 mei 2017. De staatssecretaris heeft nu aangegeven dat ook na 1 mei 2017 geen boetes zullen worden opgelegd aan goedwillende ondernemers die in redelijkheid volgens een modelovereenkomst werken. Ook indien een modelovereenkomst nog ter beoordeling bij de Belastingdienst ligt, zal nooit een boete worden opgelegd. Het is de Belastingdienst er juist aan gelegen om de ondernemers die met opzet de regels niet nakomen aan te pakken.

Staatssecretaris Wiebes probeert op deze manier de onrust weg te nemen die bij veel ZZP-ers en opdrachtgevers heerst over de invoering van de Wet DBA en de modelovereenkomsten. Hij geeft daarbij ook aan dat er inmiddels een flink aantal modelovereenkomsten zijn gepubliceerd, die voor een breed aantal opdrachten dekkend is. De staatssecretaris roept ZZP-ers en opdrachtgevers op zo veel mogelijk deze modelovereenkomsten te gebruiken en daarin niet nog bedrijfsspecifieke informatie toe te voegen.

Wilt u als opdrachtgever meer weten over de risico’s met de Wet DBA? Of heeft u als ZZP-er vragen over een modelovereenkomst?

Mocht u deze of andere vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op.

 

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren