Giften uit de BV aftrekken tegen 43,75%? Het kan nu zonder risico!

Voor de DGA die een gift uit zijn BV wilde doen was het lange tijd de vraag of dit fiscaal gunstig kon. Het risico bestond dat de Belastingdienst de gift als dividenduitdeling zou zien, met als gevolg geen VPB-aftrek en 25% IB-heffing. Onlangs heeft de staatssecretaris van Financiën hierover een besluit uitgevaardigd.

In dit besluit is goedgekeurd dat aftrekbare giften in de vennootschapsbelasting niet als dividenduitkering worden aangemerkt. Deze giften zijn aftrekbaar als ze gedaan worden aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling; oftewel een goed doel) en voor maximaal 50% van de belastbare winst, met een maximum van € 100.000. Het fiscale voordeel van een dergelijke gift is de aftrek in de vennootschapsbelasting en het aanmerkelijkbelang-voordeel. Het gecombineerde voordeel is dan 40 – 43,75%.

Onder voorwaarden zijn giften in privé aan ANBI’s aftrekbaar tegen de progressieve tarieven in de inkomstenbelasting (max. 52%). Dit lijkt een groter voordeel. Indien uw geld echter in de BV zit, moet u van deze aftrek wel de aanmerkelijkbelangheffing van 25% aftrekken. U moet immers eerst een dividend uitkeren om daaruit de gift te kunnen doen. Hierdoor resteert een beperkt gecombineerd voordeel (max. 14%).

Een kwalificerende gift doen uit de BV is dus fiscaal een stuk aantrekkelijker dan in privé. Daar komt bij dat om optimaal gebruik te maken van aftrekbare giften in privé deze giften voor 5 jaar vast moeten worden gelegd. Voor giften uit de BV geldt dit niet.

Als u hierover meer informatie wilt, neem dan vooral contact met ons op.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren