Handhaving voor ZZP’ers uitgesteld tot 2018

De staatssecretaris stelt handhaving van de Wet DBA voor zzp’ers uit tot 2018. Alleen in gevallen van opzet, fraude of zwendel zal de Belastingdienst handhavend optreden vanaf 1 mei 2017. Vanwege geluiden uit de praktijk heeft de staatssecretaris hiertoe besloten.

Er is met name onduidelijkheid wanneer sprake zou zijn van ‘vrije vervanging’ en van een gezagsverhouding. Indien sprake is van de mogelijkheid tot vrije vervanging of indien een gezagsverhouding ontbreekt, is geen sprake een dienstbetrekking. Hoewel de Belastingdienst modelovereenkomsten beschikbaar heeft gesteld, is het altijd nog de vraag of in de praktijk volgens een dergelijke modelovereenkomst wordt gewerkt. Daar zit met name de onzekerheid voor de opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers).

De staatssecretaris hoopt met deze toezegging de onzekerheid voor de komende tijd weg te nemen. Verder gaat de staatssecretaris aan de slag om de begrippen ‘vrije vervanging’ en gezagsverhouding duidelijke kaders te geven en gaat hij onderzoeken hoe het onderscheid tussen ondernemerschap en dienstbetrekking beter kan aansluiten bij de praktijk.

Wij adviseren voor de lange termijn dat wordt gekeken of een bestendige oplossing kan worden gevonden. Uiteraard zijn wij u hiermee graag van dienst.

Mocht u hierover vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren