Afwikkeling pensioen in eigen beheer voor de DGA

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) met een pensioen in eigen beheer (PEB) dient u aan de slag te gaan om een keuze te maken. De wetsvoorstellen Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en Wijziging uitfasering pensioen in eigen beheer zijn op 7 maart 2017 door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat de opbouw van PEB wordt afgeschaft.

Het wetsvoorstel zal in werking treden per 1 april 2017. We hebben de belangrijkste wijzigingen hieronder voor u op een rijtje gezet.

Mogelijkheden DGA met een PEB

U als DGA dient nu de wetsvoorstellen zijn aangenomen een keuze te maken wat u met uw opgebouwde pensioen in eigen beheer gaat doen. Er zijn drie keuze mogelijkheden voor de afwikkeling van een opgebouwde pensioenvoorziening in eigen beheer:

  • PEB bevriezen en handhaven;
  • PEB afstempelen en afkopen;
  • PEB afstempelen en omzetten in een oudedagsverplichting (ODV).

Indien u als DGA nog PEB opbouwt, dan moet de opbouw in ieder geval vóór 1 juli 2017 stopgezet worden.

Wij zien de laatste twee opties, het afkopen van uw PEB of het omzetten in een ODV als een goed alternatief om uw pensioenvoorziening om te zetten. U kunt bij het omzetten van uw pensioenvoorziening in een oudedagsverplichting ook denken aan de mogelijkheid hiervoor een bancaire lijfrente aan te kopen.

Actiepunten voor u

De wijzigingen ter zake van het PEB treden per 1 april 2017 in werking. U dient als DGA de keuze te maken wat u met uw pensioenvoorziening gaat doen. De verschillende mogelijkheden hebben wij hierboven uiteengezet. U dient vóór 1 juli 2017 de opbouw van het pensioen in eigen beheer stop te zetten. Wij kunnen ons voorstellen dat u niet direct weet wat voor u de beste keuze is. Wij zijn u uiteraard graag van dienst om u inzicht te geven in de verschillende keuzes en te helpen bij de afwikkeling van uw PEB.

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, neemt u vooral contact met ons op.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren