Belasting bij liquidatie-uitkering aan Nederbelg?!

In België wonende Nederlanders kunnen tegen onverwachte belasting in Nederland aanlopen! In een recente uitspraak van het Hof Den Bosch moet een Nederbelg onverwacht belasting betalen. Heeft u uw zaken goed geregeld? Lees in ons artikel waar u tegenaan kunt lopen.

Liquidatie-uitkering door BV aan Nederbelg is belast!

Onlangs liep een Nederbelg tegen een onverwachte belastingheffing in Nederland aan. Deze in België woonachtige Nederlander hield een aanmerkelijk belang (5% aandelen of meer) in een Nederlandse BV. In 2006 wordt de BV geliquideerd en ontvangt hij de liquidatie-uitkering. De Nederbelg geeft deze uitkering niet aan in zijn aangifte inkomstenbelasting in Nederland (als voordeel uit aanmerkelijk belang). Volgens de Belastingdienst moet over de uitkering echter wel Belasting in Nederland betaald worden. De technische vraag is of de liquidatie-uitkering als ‘dividend’ (wel belasting) of als ‘vervreemding’ (geen belasting in NL) moet worden gezien.

Het Hof ‘s Hertogenbosch oordeelt dat de liquidatie-uitkering valt onder het begrip ‘dividend’, waardoor de Nederbelg in Nederland inkomstenbelasting is verschuldigd over de uitkering. Dit is gebaseerd op een interpretatie van het belastingverdrag tussen Nederland en België. Dat binnen de Nederlandse inkomstenbelasting een liquidatie-uitkering wordt aangemerkt als een vervreemding acht het hof niet van belang.

Nederbelgen opgepast!

Als u in België (maar ook Duitsland, Frankrijk, Spanje of een ander land) woont, kunt u nog steeds belasting in Nederland verschuldigd zijn. Zeker wanneer u nog in het bezit bent van een belang/aandelen in een Nederlandse onderneming (BV/NV). Wij raden u in die situatie aan om goed na te gaan of u en wanneer u nog tegen Nederlandse belastingheffing kunt aanlopen. Vaak is het wel mogelijk om heffing te voorkomen, maar niet meer om te genezen!

Mocht u ook uw BV in Nederland willen liquideren, dan zijn er wellicht mogelijkheden om belastingheffing in Nederland te voorkomen. Ook in andere situaties zijn geregeld oplossingen mogelijk om in Nederland geen belasting meer te hoeven betalen. Dit verschilt per situatie. Als u contact met ons opneemt, bespreken wij graag met u wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren