Bezwaar maken tegen box 3 voor 2017?!

Lage spaarrente, maar een hoge heffing in box 3! Dat is het bezwaar tegen de box 3-heffing voor afgelopen jaren. In 2017 is de systematiek veranderd, maar voor grotere vermogens leidt dit zelfs tot een hogere heffing. Nu de eerste aanslagen inkomstenbelasting 2017 binnenkomen, speelt de vraag of bezwaar moeten worden gemaakt of niet. Wij vertellen u graag meer.

Massaal bezwaar tot en met belastingjaar 2016
Voor de afgelopen jaren hebben veel mensen bezwaar gemaakt tegen de heffing in box 3. Dat waren er zelfs zoveel dat de staatssecretaris dit als ‘massaal bezwaar’ heeft aangewezen. Dit betekende dat niemand meer individueel bezwaar hoefde te maken, maar werd gedaan alsof in alle gevallen bezwaar werd gemaakt. Hoewel het in specifieke gevallen nog kon lonen om individueel bezwaar te maken, was dat in de meeste gevallen niet nodig.

Lopende procedures: Box 3- heffing 2013-2014 strijdig
Inmiddels zijn verschillende rechterlijke uitspraken geweest over de box 3-heffing. In eerdere berichten hebben wij aandacht besteed aan een uitspraak van het hof Amsterdam, waarin zij tot de conclusie kwam dat zowel in 2013 als in 2014 de box 3-heffing in strijd is met de wet. Echter werd de heffing zelf niet van tafel geveegd, voornamelijk vanwege de aanpassing van de wetgeving in 2017 met betrekking tot de box 3-heffing.

Nieuw regime in 2017: bezwaar maken?!
Het systeem van de box 3-heffing is in 2017 gewijzigd. Dit betekent dat aanslagen inkomstenbelasting 2017 niet meer onder de massaal bezwaar-regeling vallen. Omdat de heffing voor grotere vermogens zelfs hoger is geworden, komt opnieuw de vraag op of bezwaar maken nuttig is. De kans op succes is lastig in te schatten, maar vooral indien uw heffing in box 3 aanzienlijk is, zouden wij niettemin aanraden om bezwaar te maken.

Indien u bezwaar wilt maken tegen de box 3- heffing is ons advies om dit tijdig te doen. Inmiddels heeft de Belastingdienst al enkele definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2017 opgelegd. Dit betekent dat voor die aanslagen een bezwaar al binnen 6 weken bij de Belastingdienst moet zijn ingediend. De staatssecretaris heeft voor deze aanslagen echter aangegeven dat bezwaarschrift ingediend vóór 15 juli 2018 als tijdig worden aangemerkt.

Het is mogelijk dat ook voor 2017 de regeling van massaal bezwaar opnieuw van toepassing wordt verklaard. Dat zou opnieuw betekenen dat belastingplichtige niet zelf bezwaar hoeven te maken. De Belastingdienst geeft aan dat deze mogelijkheid wordt onderzocht. Mocht dit het geval worden, dan zullen we u daarover informeren.

Mocht u advies willen over het wel of niet indienen van een bezwaarschrift, nadere informatie over de box 3 – heffing 2017 of heeft u andere vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren