Brexit: wees fiscaal voorbereid!

Het blijft onzeker hoe de Brexit gaat uitpakken, maar bent u fiscaal al voorbereid? De staatssecretaris van Financiën treft voor de fiscaliteit voorbereidingen voor een harde Brexit. Graag informeren wij u over de mogelijke gevolgen en het verzachtende beleid van de staatssecretaris.

Harde Brexit en fiscaliteit

Een harde Brexit (no deal) heeft ook fiscaal de nodige gevolgen, omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) in dat geval de interne markt verlaat én verschillende fiscale EU-verdragen niet meer van toepassing zijn. Wij denken hierbij in de eerste plaats aan de btw- en douane-behandeling van transacties en goederenstromen tussen Nederland en het VK. Daarnaast zouden bijvoorbeeld ook de Moeder-dochterrichtlijn, de Rente- en Royaltyrichtlijn en de Fusierichtlijn komen te vervallen.

Daarnaast kennen ook de Nederlandse fiscale wetten verschillende bepalingen die verschillend uitwerken in EU- en non-EU-situaties. Bij een harde Brexit vindt van de een op de andere dag een switch van een EU- naar een non-EU-situatie plaats.

Maatregelen staatssecretaris

De staatssecretaris heeft hierop vooruitlopend een verzachtend beleidsbesluit aangekondigd. Het uitgangspunt van dat beleidsbesluit is om acute fiscale gevolgen te voorkomen en voor zover nodig in overgangsmaatregelen te voorzien. Het is daarbij de verwachting dat in veel gevallen voor de Nederlandse fiscale wetgeving nog tot het einde van het jaar mag worden geacteerd alsof het Verenigd Koninkrijk nog onderdeel uitmaakt van de EU, maar duidelijk is dit nog niet.

Een conceptversie van het beleidsbesluit zal binnenkort aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Op dat moment zal duidelijk worden voor welke situaties de staatssecretaris maatregelen zal treffen.

Btw-gevolgen

Daarnaast heeft de Belastingdienst de afgelopen tijd zoveel mogelijk ondernemers, die inkopen in het Verenigd Koninkrijk geïnformeerd over de mogelijkheid om een btw-verleggingsvergunning (art. 23 Wet OB) aan te vragen. Met een dergelijke vergunning wordt voorkomen dat ondernemers inkoop van buiten de EU steeds eerst omzetbelasting moet worden afgedragen, waarna het weer moet worden teruggevraagd.

Uw situatie

Als u vragen heeft over de Brexit-gevolgen voor uw onderneming, zijn wij u graag van dienst. Als wij deze gevolgen voor u in kaart brengen, kunnen wij u ook doorlopend informeren over de fiscale ontwikkelingen op Brexit gebied.

Mocht u hierover vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren