Hof: navorderen erfbelasting beperkt

Onlangs heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan over de wijziging van de navorderingstermijn voor de erfbelasting. Op 1 januari 2012 is de navorderingstermijn over vermogensbestanddelen uit het buitenland onbegrensd geworden. Tot die datum was de termijn begrensd tot 12 jaar.

De casus

In de onderhavige casus was sprake van een nalatenschap die al in 1998 was opengevallen. De erfgename heeft echter in 2014 melding gemaakt van buitenlandse vermogensbestanddelen die niet in de eerdere aangifte waren opgenomen. Omdat de nalatenschap al voor de wetswijziging was opengevallen, speelde de vraag of aan de wetswijziging terugwerkende kracht moest worden verleend, zodat alsnog kon worden nagevorderd.

Volgens het Hof zou een ‘herleving’ van de navorderingsbevoegdheid een dusdanige afwijking van het wettelijk systeem zijn, dat de wetgever expliciet terugwerkende kracht aan de wijziging had moeten verlenen om dit doel te bereiken. Nu dit niet is gebeurd, geldt de onbegrensde navordering volgens het Hof niet voor nalatenschappen die zijn opengevallen vóór 1 januari 2012.

Cassatie?

Het is afwachten of de staatssecretaris van Financiën tegen deze beslissing in cassatie gaat. Doet hij dat niet, dan is duidelijk dat pre-2012 nalatenschappen niet door de wetswijziging worden geraakt.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op.

 

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren